COMPARISON OF PRODUCTION COSTS IN PEQUI CULTURE (Caryocar brasiliense Camb.)

Authors

DOI:

https://doi.org/10.37951/2358-260X.2020v7i1.4470

Abstract

The cerrado is one of the main biomes belonging to the Brazilian territory. Among the species present in this biome is the pequizeiro (Caryocar brasiliense Camb). In general, even with extractive exploitation, several families benefit from the pequi crop, with culture as a source of income and employment, and up to 57% of the annual income of rural workers in the cerrado is evidenced by the commercialization of fruits in the region. In view of this, the objective of this work was to compare the production costs of the pequizeiro in four Brazilian cities, Pocone, in Mato Grosso, Japonvar, in Minas Gerais Iporá, in Goias and Crato, in Ceará in the agricultural years 2017 and 2018. The greatest reduction in production costs, per marketing unit and per hectare of the agricultural year from 2017 to 2018 was in the municipality of Japonvar, MG. In the municipality of Iporá, GO, there was an increase in the production cost per marketing unit and per hectare of the agricultural year from 2017 to 2018. The municipality of Japonvar, MG, among the cities analyzed, has the highest profitability in the pequizeiro culture.

Author Biographies

Matheus Vinicius Abadia Ventura, Instituto Federal Goiano - campus Rio Verde

Discente de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciências Agrárias pelo Instituto Federal Goiano campus Rio Verde. Mestre em Ciências Agrárias pelo Instituto Federal Goiano campus Rio Verde (2019), Especialista em Matemática Financeira e Estatística pela Faculdade UniBF (2020), Licenciado em Matemática pela Faculdade Educacional da Lapa (2019) e Bacharel em Agronomia pela Faculdade Evangélica de Goianésia (2017). Tem experiência em Matemática, na área de docência no Ensino Fundamental Anos Finais e Ensino Médio e com Matemática Financeira e Estatística. Tem experiência na área de pesquisa e desenvolvimento em Agronomia, com ênfase em Estatística Experimental, Agroecologia, Microbiologia Agrícola, Nutrição de Plantas, Fertilidade do Solo

Hellen Regina Fernandes Batista, Instituto Federal Goiano

Graduanda em Agronomia pelo Instituto Federal Goiano campus Rio Verde. Técnica em Mecânica Industrial pelo SENAI Rio Verde (2016). Tem experiência na área de Agronomia e Quimica, nos seguintes temas: óleos essenciais, extratos vegetais, solos, fertilidade do solo e georreferenciamento.

Marcio Moacir Bessa, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Mestre em Geografia pela UNESP Universidade Estadual Paulista no Instituto de politicas publicas e relações internacionais do programa de pós graduação em desenvolvimento Territorial na América Latina e Caribe (TerritoriAL); Possui graduação em ADMINISTRAÇÃO pela Faculdade de Ciências e Educação de Rubiataba (2005). Especialização em Gestão Empresarial pela Faculdade de Ciências e Educação de Rubiataba 2007(FACER); Atualmente é bolsista do Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico e pequeno produtor rural - Agricultor familiar. Tem experiência na área de Administração, com ênfase em Administração.

Downloads

Published

2020-06-29

How to Cite

Ventura, M. V. A., Batista, H. R. F., & Bessa, M. M. (2020). COMPARISON OF PRODUCTION COSTS IN PEQUI CULTURE (Caryocar brasiliense Camb.). Científic@ - Multidisciplinary Journal, 7(1), 1–7. https://doi.org/10.37951/2358-260X.2020v7i1.4470