Glyceolin and phaseolin induction in soybean and beans as a function of biocontrol agents application

Authors

  • Marilia Gervásio da Costa Ferreira Universidade de Rio Verde
  • Neilson de Oliveira Borges Universidade de Rio Verde
  • Ricardo Francischini Universidade de Rio Verde
  • Jair Pereira de Melo Júnior Universidade de Rio Verde
  • Antônio Jussiê da Silva Solino Universidade de Rio Verde
  • Stella Vannucci Lemos Faculdade de Economia, Administração e Contabilidade de Ribeirão Preto – FEARP USP

DOI:

https://doi.org/10.29247/2358-260X.2019v6i1.p113-118

Abstract

Induction of plant resistance is a tool that can be incorporated into the integrated management of diseases of cultivated plants. In this way, this work aims to evaluate the elicitor action of biocontrol agents in the induction of glyceolin. In this study were used concentrations about 0; 0.5; 1; 1.5 and 2% diluted in water; spore suspension of Trichoderma asperellum BV10, Bacillus subtilis BV02 and Bacillus amyloliquefaciens BV03 microorganisms. To determine the glyceolin, cotyledons were grown in sand, weighed and cut in longitudinal section on the lower surface. Subsequently, these were deposited 50 μL of the concentrations in the cuts and the extraction performed in H2O and concentration determined by absorbance at wavelength 285nm. The results were submitted to analysis of variance and compared by the regression test (p <0.05). When measuring the glyceolin in soybean cotyledons, there was an increase in the accumulation of this phytoalexins as the concentration of B. subtilis BV02 cells increased. The 4% concentration of B. subtilis BV02 promoted 237% more glyceolin accumulation in soybean cotyledons than the control. The accumulation of glyceolin was increased as the concentration of T. asperellum BV10 cells increased, so that 4% concentration promoted 228% more glycerol accumulation than the control. Increasing the concentration of Bacillus amyloliquefaciens BV03 cells increased the accumulation of this phytoalexins. The 4% concentration promoted 129% more accumulation of glycerol in soybean cotyledons than the control. The microorganisms T. asperellum, B. subtilis and B. amyloliquefaciens are indicated as activators of resistance mechanisms of soybean plants.

Author Biographies

Marilia Gervásio da Costa Ferreira, Universidade de Rio Verde

Graduanda do curso de Agronomia da Universidade de Rio Verde (2016/2019). Estagiária na área de Fitopatologia, com ênfase em controle biológico em grandes culturas. Bolsista de Iniciação Cientifica - PIBIC (2018/2019) com trabalho de indução de resistência com agentes de biocontrole.

Neilson de Oliveira Borges, Universidade de Rio Verde

Pós-graduando em Agronomia, área de concentração Proteção de Plantas, pela Universidade de Rio Verde.

Ricardo Francischini, Universidade de Rio Verde

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Viçosa (1998) e mestrado em Economia Rural pela Universidade Federal de Viçosa (2001). Atualmente é professor adjunto da Universidade de Rio Verde e doutor em Agronomia pela Universidade Estadual de Maringá (2016). Tem experiência na área de Economia, com ênfase em Economia Agrária, atuando principalmente nos seguintes temas: métodos quantitativos Aplicados ao agronegócio, gestão do agronegócio e indicadores socioeconômicos.

Jair Pereira de Melo Júnior, Universidade de Rio Verde

Possui graduação nas seguintes áreas: Física pela PUC-GO (2011) e Biologia, pela Universidade Estadual de Goiás (2001). É Mestre (2004) e Doutor (2009) em Física Aplicada à Medicina e Biologia pela Universidade de São Paulo (USP), Campus de Ribeirão Preto, onde desenvolveu projetos voltados à produção de biossensores para quantificação temporal de óxido nítrico em matrizes sólidas utilizando a técnica da Ressonância Paramagnética Eletrônica (EPR). Foi Coordenador Geral da Faculdade de Medicina da UniRV de 2012 a 2017 com atuação em consultoria e treinamento em métodos ativos com foco em PBL (Problem Based Learning). Participou do núcleo responsável pela criação do Curso de Medicina da UniRV em 2012 que culminou na abertura de mais dois Campus. Atualmente é professor Titular da Universidade de Rio Verde. É líder do Grupo de Pesquisa Biomat onde desenvolve pesquisas na produção de biossensores em matrizes sólidas quantificáveis por espectroscopia. Tem experiência na área de Física e Biofísica, atuando principalmente nas seguintes áreas: Biossensores, Ressonância Paramagnética Eletrônica, Biofísica e Biomateriais.

Stella Vannucci Lemos, Faculdade de Economia, Administração e Contabilidade de Ribeirão Preto – FEARP USP

Formada em Engenharia Agronômica pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2011) e mestre pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2014), na área de Energia na Agricultura. Tem experiência nas áreas de administração, engenharia agronômica e florestal. Leciona disciplinas de Economia, Administração Rural, Liderança e Empreendedorismo, Comercialização, Projetos do Agronegócio e Ciências Humanas e Sociais na UNOESTE - Universidade do Oeste Paulista. Atualmente é doutoranda na Faculdade de Economia, Administração e Contabilidade de Ribeirão Preto (FEA-RP/USP), na área de Administração das Organizações. Graduanda na Universidade Estácio em Administração desde 2017.

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Published

2019-05-29

How to Cite

Ferreira, M. G. da C., Borges, N. de O., Francischini, R., Melo Júnior, J. P. de, Solino, A. J. da S., & Lemos, S. V. (2019). Glyceolin and phaseolin induction in soybean and beans as a function of biocontrol agents application. Científic@ - Multidisciplinary Journal, 6(1), 113–118. https://doi.org/10.29247/2358-260X.2019v6i1.p113-118