Mathematical Modeling Of Seed Drying Curves Of Passion Fruit ' Pérola Do Cerrado'

Authors

  • Deyner Damas Aguiar Silva Instituto Federal Goiano
  • Igor Leonardo Vespucci Universidade Federal de Goiás
  • Ivano Alessandro Devilla Universidade Estadual de Goiás

DOI:

https://doi.org/10.29247/2358-260X.2018v5i2.p99-107

Abstract

the drying process plays a significant role in the loss of product quality, since its incorrect handling causes deterioration of the product, throughout the storage. Thus, the objective of this work was the determination and mathematical modeling of the drying curves of passion fruit seeds 'BRS' Pérola do Cerrado. Statistica software version 13.0 was used to adjust the models used. Non-linear regression analyzes were performed by the Gauss-Newton method. The degree of fit of each model considered the magnitude of the coefficient of determination, the magnitude of the relative mean error and the standard deviation of the estimate. The time required for drying the passion fruit seeds 'BRS' Pérola do Cerrado to the equilibrium water content with the ambient air was 8; 6.5 and 6 hours, for temperatures of 30; 40 and 50 ° C, respectively, evidencing that the time required for the drying of these seeds depends on the drying temperature. The logarithmic mathematical model used to characterize drying was the one that best represented the drying process of passion fruit seeds, adjusting satisfactorily to the experimental data.

Author Biographies

Deyner Damas Aguiar Silva, Instituto Federal Goiano

Engenheiro Agrônomo, doutorando em Ciências Agrárias - Agronomia, na área de Fisiologia, bioquímica e pós-colheita de produtos vegetais, pelo Instituto Federal Goiano (IF Goiano)/Campus Rio Verde - e-mail: deyner_damas@agronomo.eng.br.

Igor Leonardo Vespucci, Universidade Federal de Goiás

Agrônomo pela Universidade Estadual de Goiás, Campus Palmeiras de Goiás. Pós-graduando em Docência Universitária pela Faculdade Católica de Anápolis. Especialista em Manejo e Conservação dos Ecossistemas Naturais e Sistemas Agrários pela Universidade Estadual de Goiás, Campus Palmeiras de Goiás. Mestre em Engenharia Agrícola pela Universidade Estadual de Goiás, Campus Henrique Santillo, na linha de pesquisa de Engenharia de Sistemas Agroindustriais com ênfase em Pós-colheita de Frutas e Hortaliças. Doutorando em Agronegócio pela Universidade Federal de Goiás, Campus Samambaia, com área de concentração Sustentabilidade e Competitividade dos Sistemas Agroindustriais com linha de pesquisa na Agricultura Familiar e o Agronegócio.

Ivano Alessandro Devilla, Universidade Estadual de Goiás

Engenheiro Agrícola, professor pós-doutor da Universidade Estadual de Goiás (UEG) na Unidade de Ciências Exatas e Tecnológicas - e-mail: prp@ueg.br.

Published

2018-05-14

How to Cite

Silva, D. D. A., Vespucci, I. L., & Devilla, I. A. (2018). Mathematical Modeling Of Seed Drying Curves Of Passion Fruit ’ Pérola Do Cerrado’. Científic@ - Multidisciplinary Journal, 5(2), 99–107. https://doi.org/10.29247/2358-260X.2018v5i2.p99-107